- 1 kis fej hagyma
+ víz (ellepje, közben is lehet önteni hozzá)
+ só vagy delikát (ízlés szerint)
+ babérlevél ( 1 elég, de leht több is)
az egészet 1órán kersztül főzni
1órán keresztül takarék lángon, ha nem lesz elég puha, több mint egy órán keresztül kell, közben a vízre is figyelni, hogy kell e hozzönteni még
rántás:
1 evőkanál zsír+ 1 evőkanél lisztből rántást csinálni (sűrű szósz!) takarék lángon!
ezután tűzről levéve paprikát hozzáadni, majd 2 gerezd fokhagymát is (összepanírozva), így jól összkeverjük a rántást, majd a főzelékbe öntjük, ezután kb 5 percig főzzük tovább a főzeléket.
tejfölllel, ecettel lehet ítesíteni
Hozzávalók:
-
25 dkg (1/4 kg) lencse – alaposan átmosva (áztatni nem kötelező)
-
1 kis fej vöröshagyma
-
Víz (lepje el a lencsét, főzés közben szükség szerint pótolható)
-
Só vagy delikát – ízlés szerint
-
1 db babérlevél (több is mehet, ha intenzívebb ízt szeretnél)
Elkészítés:
-
A lencsét a hagymával, sóval/delikáttal és babérlevéllel együtt főzni kezdjük annyi vízben, amennyi ellepi.
-
Lassú tűzön főzzük kb. 1 órán keresztül. Ha nem puhul meg teljesen, tovább kell főzni, akár 1 óránál is tovább.
-
Közben figyeljünk a vízre – ha szükséges, öntsünk még hozzá, hogy ne főjön le róla.
Rántás:
-
1 evőkanál zsír
-
1 evőkanál liszt
-
0,5 mokkáskanál fűszerpaprika
-
2 gerezd fokhagyma (zúzva vagy reszelve)
A rántás elkészítése:
-
A zsíron világos rántást készítünk a liszttel, takarék lángon.
-
Amikor kész, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymát.
-
Alaposan elkeverjük, majd a forró főzelékhez adjuk, és jól elkeverjük benne.
Befejezés:
-
A rántással együtt még kb. 5 percig főzzük a főzeléket, hogy az ízek összeérjenek.
-
Ízlés szerint tejföllel és egy kevés ecettel lehet gazdagítani, savanyítani.