2012. február 26., vasárnap

Lencsfőzelék

- 1/4 kg lencs, alaposan átmosva (áztatni nem kötelező)
- 1 kis fej hagyma
+ víz (ellepje, közben is lehet önteni hozzá)
+ só vagy delikát (ízlés szerint)
+ babérlevél ( 1 elég, de leht több is)

az egészet 1órán kersztül főzni

1órán keresztül takarék lángon, ha nem lesz elég puha, több mint egy órán keresztül kell, közben a vízre is figyelni, hogy kell e hozzönteni még


rántás:
1 evőkanál zsír+ 1 evőkanél lisztből rántást csinálni (sűrű szósz!) takarék lángon!

ezután tűzről levéve paprikát hozzáadni, majd 2 gerezd fokhagymát is (összepanírozva), így jól összkeverjük a rántást, majd a főzelékbe öntjük, ezután kb 5 percig főzzük tovább a főzeléket.

tejfölllel, ecettel lehet ítesíteni



Hozzávalók:

  • 25 dkg (1/4 kg) lencse – alaposan átmosva (áztatni nem kötelező)

  • 1 kis fej vöröshagyma

  • Víz (lepje el a lencsét, főzés közben szükség szerint pótolható)

  • Só vagy delikát – ízlés szerint

  • 1 db babérlevél (több is mehet, ha intenzívebb ízt szeretnél)

Elkészítés:

  1. A lencsét a hagymával, sóval/delikáttal és babérlevéllel együtt főzni kezdjük annyi vízben, amennyi ellepi.

  2. Lassú tűzön főzzük kb. 1 órán keresztül. Ha nem puhul meg teljesen, tovább kell főzni, akár 1 óránál is tovább.

  3. Közben figyeljünk a vízre – ha szükséges, öntsünk még hozzá, hogy ne főjön le róla.

Rántás:

  • 1 evőkanál zsír

  • 1 evőkanál liszt

  • 0,5 mokkáskanál fűszerpaprika

  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva vagy reszelve)

A rántás elkészítése:

  1. A zsíron világos rántást készítünk a liszttel, takarék lángon.

  2. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymát.

  3. Alaposan elkeverjük, majd a forró főzelékhez adjuk, és jól elkeverjük benne.

Befejezés:

  • A rántással együtt még kb. 5 percig főzzük a főzeléket, hogy az ízek összeérjenek.

  • Ízlés szerint tejföllel és egy kevés ecettel lehet gazdagítani, savanyítani.