2012. február 26., vasárnap

Cukorborsófőzelék

1 kissebb fej hagymaát apróra vágva megpirítunk zsíron (2evőkanál), majd 1,5 evőkanál liszttel rántást készítünk (a tüzön) ha kész mehet a paprika (0,5 mokkáskanál) , alapos elkeverés után 2dl víz + az üveg borsó alapos keverés mellett felfőzzzük

kb 2csipet sót és kávéskanál cukkorral forrás után még kb 5perc főzés

habarás: list és víz keveréke kb 1:1 arányban jól összkeverjül és a főzelékbe öntjük

habarás után 1-2 percig még főzzük, esteleg 1/4 tejföllel is ízesíthetjük


Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma (finomra vágva)

  • 2 evőkanál zsír vagy olaj

  • 1,5 evőkanál liszt

  • 0,5 mokkáskanál fűszerpaprika

  • 1 üveg zöldborsó (kb. 350–400 g, levével együtt)

  • 2 dl víz

  • 2 csipet só

  • 1 kávéskanál cukor

Habarás:

  • 1 evőkanál liszt

  • 1 evőkanál víz (kb. 1:1 arány, csomómentesre keverve)

Opcionálisan:

  • 1/4 pohár tejföl (krémesítéshez)

Elkészítés:

  1. A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre pirítjuk.

  2. Hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk.

  3. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a fűszerpaprikát, és alaposan elkeverjük.

  4. Felöntjük 2 dl vízzel, majd hozzáadjuk a zöldborsót a levével együtt. Jól elkeverjük.

  5. Sózzuk, cukrozzuk, majd felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük.

  6. A simára kevert habarást lassan a főzelékhez öntjük, miközben folyamatosan keverjük.

  7. Még 1–2 percig főzzük, míg besűrűsödik.

  8. Végül ízlés szerint kevés tejföllel is gazdagíthatjuk.

Tipp: Tálalható tükörtojással, fasírttal vagy pörkölttel – ahogy csak szereted.