Hozzávalók:
-
Marhahús vagy csirkehús (ízlés szerint)
-
2-3 sárgarépa
-
1-2 petrezselyemgyökér
-
1 fej vöröshagyma
-
3-4 gerezd fokhagyma
-
Egy kis csokor friss petrezselyem
-
10 szem egész fekete bors
-
1 babérlevél
-
Egy kevés delikát vagy ételízesítő (ízlés szerint)
Elkészítés:
-
Helyezd a húst egy nagy lábasba, majd öntsd fel hideg vízzel.
-
Lassan forrald fel, és amikor hab képződik a tetején, szedd le egy kanállal (lehabozás).
-
Add hozzá a megtisztított zöldségeket: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket, valamint a fűszereket (bors, babérlevél, delikát).
-
Tedd bele a friss petrezselymet is – akár egészben, csokorba kötve.
-
Főzd takaréklángon, de gyöngyözve forrjon fedő nélkül, körülbelül 2–2,5 órán át, míg a hús teljesen megpuhul, és az ízek összeérnek.
Tipp: A levest tálalás előtt érdemes átszűrni, hogy tiszta, aranyszínű levet kapjunk.