2025. április 19., szombat

Pörkölt

 Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zsír

  • 1 fej hagyma (apróra vágva)

  • Egy csipet só

  • 1 evőkanál fűszerpaprika

  • 1 dl hideg víz

  • 50–60 dkg hús (pl. sertéslapocka, csirkemell, pulyka – ízlés szerint, kockára vágva)

  • Őrölt bors – ízlés szerint

  • 1 teáskanál pirosarany

  • Kevés delikát (elhagyható)

  • 2 gerezd fokhagyma (zúzva vagy reszelve)

Sűrítéshez (opcionális):

  • 1/2 evőkanál liszt

  • Kevés víz

  • 1 evőkanál tejföl

Elkészítés:

  1. A zsíron a hagymát egy csipet sóval üvegesre dinszteljük.

  2. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és jól elkeverjük.

  3. Rögtön felöntjük kb. 1 dl hideg vízzel, nehogy megégjen a paprika.

  4. Hozzáadjuk a húst, majd mehet rá a bors, pirosarany, delikát (ha használunk) és a zúzott fokhagyma.

  5. Alaposan összeforgatjuk, +víz kb fedje el, lefedjük, és lassú tűzön főzzük kb. 1 órán át. (hústól függ)

  6. Főzés közben, ha kell, mindig csak kevés vizet adjunk hozzá – így lesz sűrű, ízes a szaft.

Sűrítés (ha szeretnénk krémesebb szaftot):

  • Keverjünk össze 1/2 evőkanál lisztet kevés vízzel, majd adjunk hozzá 1 evőkanál tejfölt.

  • Ezt a keveréket a vége felé adjuk a pörkölthöz, jól elkeverve, és főzzük még 5 percig.