2025. augusztus 6., szerda

Krumplis tészta

 

Krumplis tészta

(Hagyományos módon, jó hagymásan)

Hozzávalók (kb. 2 adag):

  • 2 közepes krumpli (kisebb kockákra vágva)

  • 2 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)

  • 2–3 evőkanál olaj

  • 1 teáskanál fűszerpaprika

  • Só, bors – ízlés szerint

  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva – opcionális, de ad egy kis plusz ízt)

  • kb. 100 g fodros kocka tészta vagy más rövidmetélt

  • (opcionálisan) krumplinyomó a szaftosabb állaghoz

Elkészítés:

  1. A felaprított hagymát olajon üvegesre pároljuk.

  2. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd gyorsan beletesszük a kis kockákra vágott krumplit.

  3. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.

  4. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul (kb. 20–25 perc). Fontos: ne siesd el, de figyelj rá, hogy ne égjen le – szükség esetén kis vízzel pótold.

  5. Közben a tésztát külön, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.

  6. Ha a krumpli megfőtt, ízlés szerint krumplinyomóval kicsit áttörhetjük, hogy szaftosabb legyen az állaga.

  7. Összeforgatjuk a krumplis alapot a kifőtt tésztával.

Tipp: Az arány kulcsfontosságú – több krumpli, kevesebb tészta = szaftosabb, gazdagabb íz.